Αναφορά για το σύστημα του Wing Chun

Αναφορά για το σύστημα του Wing Chun, με αφορμή την επίσκεψη του στην Αθήνα

Master Duncan Leung Shiu Hang

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ WING-CHUN SYSTEM AΠΟ ΤΟΝ ΜASTER DUNCAN LEUNG

Γεννήθηκα στην Κίνα και η οικογένεια μου μεταφέρθηκε στο Χονγκ Κονγκ και μετά στο Μακάο λίγο μετά την γέννησή μου. Πέρασα τις πρώτες μου μέρες ,μέχρι και την Έκτη τάξη ,στο Μακάο και μετά μεταφερθήκαμε στο Χονγκ Κονγκ το 1955. Έζησα στο Χονγκ Κονγκ για τεσσεράμισι χρόνια και το 1959 στάλθηκα στην Αυστραλία για να ολοκληρώσω τις σπουδές μου. Επέστρεψα στο Χονγκ Κονγκ το 1964 και το 1974 πήγα στις Η.Π.Α.
Ξεκίνησα την εκπαίδευση μου στις πολεμικές τέχνες σε ηλικία 7 χρονών και το 1955 άρχισα το Wing Chun κάτω άπο την επίβλεψη του Master Yip Man. Ο φίλος μου Bruce Lee, είχε ξεκινήσει με τον Master μερικούς μήνες πριν και συνήθιζε να μου δείχνει ότι είχε μάθει. Οι οικογένειες μας ήξεραν η μία την άλλη για πολλά χρόνια και πήγαινα στο σχολείο με τον Bruce.

Η διαφορά μεταξύ του Wing Chun Kung Fu και των άλλων στυλ του Kungfu ή των άλλων πολεμικών τεχνών είναι βασική. Στα άλλα στυλ εξασκείσαι στο να πολεμάς κάνοντας χρήση των τεχνικών που μαθαίνεις από τις έτοιμες φόρμες και το “Κάτα”.

Από την άλλη ,το Wing Chun έχει μόνο τρεις βασικές φόρμες και δεν υπάρχουν τεχνικές στις φόρμες αυτές, εκτός από το ότι κάθε κίνηση της οποιασδήποτε φόρμας πρέπει να συνδυάζεται έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο αντίπαλος. Είναι σαν το αλφάβητο. Τα γράμματα δημιουργούν λέξεις…. οι κινήσεις πρέπει να συνδυάζονται για να δημιουργούν τεχνικές. Τα άλλα στυλ έχουν προκαθορισμένες φόρμες και “Κάτα”. Κάθε κίνηση της φόρμας είναι και προκαθορισμένη τεχνική. Μια έτοιμη δουλειά.
Στο Wing Chun σου δίνουμε τις βασικές κινήσεις να συνδυάσεις, για να δημιουργήσεις μια τεχνική από μόνος σου. Γι ‘αυτό το λόγο , η τεχνική είναι στην πραγματικότητα χωρίς φόρμα και χωρίς προκαθορισμένες κινήσεις. Εξαιτίας αυτού , το Wing Chun είναι μια περιεκτική τέχνη. Αυτή η περιεκτικότητα δημιουργεί μια συμπαγή αναγκαιότητα.

Πρέπει να λάβεις τις αρχές σωστά αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό από το αναμενόμενο. Αυτός είναι από τους λόγους για το ότι σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που διδάσκουν το σύστημα και όλοι το κάνουν διαφορετικά. Οι άλλοι δάσκαλοι πιστεύουν ότι διδάσκουν καθαρό Wing Chun όταν διδάσκουν μια περιεκτικότητα της τέχνης, όπως την οραματίστηκαν αυτοί ή οι δάσκαλοι τους.

Το δεύτερο σημείο που καθιστά το Wing Chun διαφορετικό από τα άλλα στυλ είναι η οικονομία της κίνησης. Δεν κάνουμε χρήση του ποδιού μας προς το πρόσωπο του αντιπάλου ή της γροθιάς μας προς τα δάχτυλα του ποδιού. Όταν θέλω να φτάσω από ένα σημείο σ ‘ένα άλλο, θέλω να χρησιμοποιήσω την μικρότερη δυνατή απόσταση.
Η τρίτη διαφορά στο Wing Chun είναι ότι όλα γίνονται ταυτόχρονα. Έχεις δύο χέρια και δύο πόδια. Δεν περπατάς με το ένα πόδι ούτε απλώνεις το χέρι σου αν το άλλο δεν σου παρέχει μοχλική υποστήριξη. Έτσι ακριβώς γίνεται και στο Wing Chun ,επίθεση και άμυνα την ίδια στιγμή. Πόδια και χέρια εμπλέκονται την ίδια στιγμή.

Μια εξίσου σημαντική διαφορά είναι ότι στο Wing Chun οι εκπαιδευόμενοι δεν εξαρτώνται στην οπτική αντίδραση. Εκπαιδευόμαστε να αντιδρούμε στην απειλή. Γι’ αυτό και υπάρχει η επονομαζόμενη τεχνική των “Κολλημένων Χεριών” (CHIi – SAU) ή (Sticky – Hands). Η τεχνική αυτή βοηθάει τους εκπαιδευόμενους να αντιδρούν με την αίσθηση παρά την όρασή τους. Από την άλλη όμως, πολλοί είτε παρεξηγούν είτε χάνουν το πιο σημαντικό σημείο στο Chi-Su .Και αυτό είναι ότι το Chi-sau δεν βοηθάει μόνο στην καλυτέρευση των ενστικτωδών κινήσεων αλλά βοηθάει και στο να καλύπτουμε τα σημεία που θα μπορούσαμε να προσβληθούμε. Το μπλοκ και η κάλυψη είναι δύο διαφορετικά αντικείμενα. Για να μπλοκάρεις την επερχόμενη απειλή πρέπει να δεις τι σε απειλεί. Με την κάλυψη, η προστατευτική κίνηση γίνεται μέσα στην πιθανή περιοχή του χτυπήματος πριν από το χτύπημα. Έτσι είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Οι μαθητές του συστήματος πρέπει να εξασκούνται πάντα μαζί με κάποιον άλλο με σκοπό να υπάρχει η αίσθηση της απειλής και των ενστικτωδών απαντήσεων. Έως ότου δημιουργηθεί η συνήθεια της ενστικτώδους αντίδρασης χωρίς σκέψη ή όραση, δεν μπορείς να περιμένεις να έχεις την δεύτερη φυσική αντίδραση.
Το να κλωτσάς ή να γρονθοκοπείς το σάκο γρήγορα και σκληρά και να επαναλαμβάνεις μια κίνηση είκοσι φορές καθώς και είκοσι φόρμες την μέρα δεν σε βοηθάει στο να ανταποκριθείς σωστά. Πρέπει να εξασκείσαι μαζί με κάποιον για να αισθανθείς τις σωστές αντιδράσεις. Μοιάζει με το να προσπαθείς να μάθεις ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες. Δεν έχεις το συναίσθημα της ανάγκης για ισορροπία που θέλεις όταν είσαι σε δύο ρόδες. Το να εξασκείσαι μαζί με κάποιον άλλο σου δίνει την αίσθηση της απειλής και της αντίδρασης σ’ αυτή.

Το σύστημα μας δημιουργήθηκε από μια γυναίκα πριν από 300 χρόνια. Από γενιά σε γενιά έχει αλλάξει σε μερικά σημεία . Εγώ είμαι η έβδομη γενεά μετά τον ιδρυτή Yim Wing Chun . Ότι διδάσκω είναι ότι μεταφράζω από ότι με έμαθε ο Yip Man.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτές τις αλλαγές. Αυτό είναι ορατό συγκρίνοντας την γενιά μου με την γενεά που έρχεται στην εκπαίδευση του συστήματος. Όταν ξεκίνησα να διδάσκομαι το σύστημα , δεν είχαμε πολλές ασχολίες. Ούτε γήπεδα μπάσκετ ,λίγο κινηματογράφο ,ακόμα και λίγα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Προπονούμασταν πέντε και έξι ώρες την μέρα στις πολεμικές τέχνες για να κάψουμε την υπερβάλλουσα ενέργεια. Μια μεγάλη ομάδα από συνομήλικους μου περνούσε τον καιρό της σε ακαδημαϊκές σπουδές ή σε τυχερά παιγνίδια. Σήμερα οι άνθρωποι έχουν πάρα πολλές ασχολίες για να καλύψουν τον χρόνο τους. Έχουν πρόβλημα στο να βρουν δύο ή τρεις ώρες εβδομάδα για να προπονηθούν. Οι πολεμικές τέχνες είναι οι τέχνες της μάχης.

Το να μαθαίνεις σημαίνει απλά ότι έχεις κάποια εργαλεία στα χέρια σου. Πρέπει να προπονείσαι πολύ και σκληρά αν θες να ανταποκριθείς σε ότι έμαθες. Σαν νέοι άνθρωποι όλοι σκεπτόμασταν το πως να πολεμάμε πιο αποτελεσματικά. Σήμερα όλοι έχουν το μυαλό τους γεμάτο από ασχολίες όπως και τις πολεμικές τέχνες.
Έχω επισκεφθεί την Ελλάδα μόνο δυο φορές και για μικρό χρονικό διάστημα. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω δάσκαλους από διάφορα συστήματα πολεμικών τεχνών. Βρήκα τους Έλληνες πολύ ευαίσθητους σε σύγκριση με τους Αμερικανούς. Ίσως ο μεγάλος Ελληνικός πολιτισμός και η ιστορία να κάνουν αυτή την διαφορά. Πιστεύω πως πιθανόν ο επόμενος μεγάλος πολεμιστής του συστήματος να είναι Έλληνας.

Το Wing Chun είναι μια τέχνη ,μια τέχνη πολέμου. Η τέχνη σε βοηθάει να πολεμάς με το ένστικτο και όχι με την φυσική ικανότητα. Άμα είσαι πέντε πόδια ψηλός άσχετα με το πόσο θα προπονηθείς πάλι πέντε πόδια ψηλός θα είσαι. Δεν χρειάζεται να εξασκηθείς είκοσι χρόνια για να μάθεις να χτυπάς, αυτό είναι εύκολο. Χρειάζεσαι πολύ εξάσκηση σε μια τέχνη για να μην χτυπηθείς. To Wing Chun είναι μια τέχνη που σε βοηθάει στο να ισορροπείς το μυαλό και το σώμα σου. Μια τέχνη που σου δίνει αυτοπεποίθηση στην καθημερινή σου ζωή σε κάθε περίσταση.

M A S T E R  D U N C A N  L E U N G
REPORT ON THE WING-CHUN SYSTEM Of MASTER DUNCAN LEUNG
A seminar held in School in Athens, Greece

Scroll to Top