Master Duncan Leung bio

Τι μου έμαθε ο Yip Man για την ταχύτητα.

Master Duncan Leung Shiu Hang

Πρόσφατα ένας γνωστός μου έδωσε ένα αντίγραφο του περιοδικού QiGong / KungFu Magazine, τεύχος Μαρτίου του 1999, το οποίο περιλάμβανε ένα άρθρο που γράφτηκε από τον δάσκαλο Ron Heimberger. Ο φίλος μου δεν καταλάβαινε αρκετά τις αρχές που ο Μάστερ Χέιμπεργκερ προσπαθούσε να διευκρίνησή – επεξηγήσει. Λόγω του ιστορικού μου ως προσωπικός μαθητής του Yip Man και της συνεχόμενης ενασχόλησης μου με το Wing Chun, σκέφτηκε ότι θα ήμουν σε θέση να ρίξω λίγο φως στο θέμα. Ζητώ την κατανόηση του αναγνώστη για την προσπάθειά μου να εξηγήσω τι μου δίδαξε ο Yip Man.

Δεδομένου ότι τα αγγλικά μου δεν είναι πολύ καλά, διάβασα το άρθρο αρκετές φορές. Χαίρομαι που ο Δάσκαλος Heimberger είναι αρκετά ευγενικός για να πάρει το χρόνο του να εκπαιδεύσει το κοινό.

Αν όλοι οι εκπαιδευτές του Wing Chun είχαν ένα ανοιχτό μυαλό όπως αυτός, πειθήνιοι* στη λογική, και πρόθυμοι να κάνουν τον κόπο να εξηγήσουν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους σε άλλους, είμαι βέβαιος ότι θα ωφελούσε όλους όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία στο άρθρο του Master Heimberger, με το οποίο δεν συμφωνώ. Ορισμένες επισημάνσεις που κάνει ο συγγραφέας μου είναι κάπως ασαφείς, ιδιαίτερα οι αναφορές του στον Jacob Bronowski και τον Albert Einstein.

Για παράδειγμα, ο κύριος Heimberger αναφέρει ότι ο Μπρονόφσκι – σχολιάζοντας τον δεύτερο νόμο κίνησης του Νεύτωνα – είπε ότι η δύναμη ισούται με την μάζα επί της επιτάχυνση στο τετράγωνο.

Αυτό με ενοχλεί γιατί, όπως το καταλαβαίνω, ο Δεύτερος Νόμος του Νεύτωνα δηλώνει ότι Σ F = ma, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει την τετραγωνική επιτάχυνση.
Δεδομένου λοιπόν ότι ο κ. Heimberger ανέφερε την ταχύτητα στο Wing Chun, θα ήθελα να πάρω την ελευθερία να μοιραστώ μαζί σας την δική μου ερμηνεία μου για τις αρχές και τις θεωρίες σχετικά με την ταχύτητα με βάση το τι μου δίδαξε η SiFu Yip Man και με τη δική μου εμπειρία.

Φυσικά, αυτό που γράφω εδώ φιλτράρεται μέσω των δικών μου αντιλήψεων και προκαταλήψεων. Σίγουρα δεν ισχυρίζομαι ότι μιλάω εκ μέρους της οικογένειας του Wing Chun και θα καλωσόριζα κάθε νέα διόρθωση που προσφέρεται. Αυτό σίγουρα θα με βοηθήσει να βελτιωθώ.

Ελπίζω ότι πολλά μέλη του Wing Chun θα μοιραστούν τις ιδέες τους με όλους μας, ανεξάρτητα από ποιους έχουν μάθει. Η εμπειρία της χρήσης των τεχνικών του Wing Chun στην μάχη είναι αυτό που μετράει. Μετά από όλα αυτά, καμία αναμέτρηση δεν είναι η ίδια.

Μπορούμε πάντα να μάθουμε κάτι νέο, είτε κερδίσουμε είτε χάσουμε – μπορούμε να πάρουμε κάτι από κάθε συμπλοκή. Αυτό που κάνει το στυλ του Wing Chun τόσο ενδιαφέρον είναι ότι δεν στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στη φυσική κατασκευή του ατόμου, αλλά σε μια λογική ακολουθία οικονομίας των κινήσεων. Σίγουρα η ταχύτητα είναι εξαιρετικά σημαντική στην μάχη.

“What makes the Wing Chun style so interesting is that one does not have to rely on physical build, but on a logical sequence of economic movements”.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά κάποιος προπονείτε και κατά πόσο κάποιος προσπαθεί να βελτιώσει τον εαυτό του, υπάρχουν πάντα φυσικοί περιορισμοί. Μπορείτε πάντα να συναντήσετε κάποιον πιο γρήγορα από εσάς. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται απλά με περισσότερο ταλέντο.
Το Wing Chun επιτρέπει σε κάποιον την δυνατότητα υπέρβασης της εγγενούς ανώτερης ταχύτητας του αντιπάλου εφαρμόζοντας τις αρχές της τέχνης.
Ο Yip Man δίδασκε ότι στο Wing Chun υπάρχουν διάφοροι τύποι ταχύτητας.

Εάν λοιπόν δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τον αντίπαλό σας με έναν τύπο ταχύτητας, μπορείτε να τον νικήσετε με έναν άλλο. Με άλλα λόγια, αν μπορείτε να εφαρμόσετε την θεωρία της ταχύτητας της τέχνης του Wing Chun, μπορείτε πραγματικά να γίνετε πιο γρήγορος. Από την άποψη αυτή λοιπόν, υπάρχουν τέσσερις τομείς ενδιαφέροντος:

1. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Ή ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΙΝΗΣΗΣ:
Αυτός είναι ο τύπος της ταχύτητας που συνήθως αναφερόμαστε, δηλαδή, μια γροθιά ή μια κλωτσιά, η ταχύτητα της οποίας μπορεί να υπολογιστεί σε πόδια ανά δευτερόλεπτο(«μέτρα ανά δευτερόλεπτο»). Με συνεχής προπόνηση, βελτιώνεται σταδιακά η ταχύτητα της όποιας κίνησης.

2. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ:
Η θεωρία της ευθείας γραμμής του Wing Chun δηλώνει απλά ότι η ευθεία γραμμή μεταξύ δύο σημείων είναι η μικρότερη δυνατή απόσταση που μπορεί κάποιος να διανύσει για να πάει από το σημείο Α στο σημείο Β. Ως εκ τούτου, η ευθεία μπουνιά έχει μικρότερη απόσταση να καλύψει και είναι ταχύτερη από μια γροθιά hook or swing. Για να φέρετε το πόδι σας στο κεφάλι κάποιου με κλωτσιά, διανύεται μεγαλύτερη απόσταση από μια ευθεία γροθιά στο κεφάλι. Είναι το ίδιο με την προσπάθεια σας να ρίξετε γροθιά στην κνήμη του ποδιού ενός ανθρώπου, δηλαδή, είναι πολύ μικρότερη η απόσταση και πιο αποδοτικό απλώς να κλωτσήσετε την κνήμη. Για να χρησιμοποιήσω μια αναλογία:
Εάν εμείς οι δύο σταθούμε μπροστά σε ένα κτίριο και κάνουμε μια κούρσα εως την πίσω πόρτα και εσύ επιλέξεις να πας γύρω από το κτίριο ενώ εγώ επιλέξω να πάω κατευθείαν μέσα στο κτίριο από την μπροστινή πόρτα για να φτάσω στην πίσω πόρτα, μπορεί εσείς να είστε ταχύτερος δρομέας, αλλά εγώ μπορεί να φτάσω πρώτος εκεί και να στέκομαι μπροστά σας να σας περιμένω, επειδή έχω μικρότερη απόσταση για να καλύψω.

3. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ:
Όταν κάποιος προσπαθεί να ρίξει μια δυνατή γροθιά ή προσπαθεί να κλωτσήσει με δύναμη από μια θέση ηρεμίας, είναι χαρακτηριστικό το σκίρτημα του ποδιού ή του χεριού πριν την εκτελέσει της κίνησης. Αυτό όχι μόνο τηλεγραφεί την κίνηση, αλλά και σπαταλά πολύτιμο χρόνο στην εκτέλεση της επιπλέον κίνησης. Στο Wing Chun, η ισχύς δεν παράγεται μόνο από το κινούμενο χέρι ή πόδι, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να πετάξει(σκιρτήσει).

Κάποιος χρησιμοποιεί την άλλη πλευρά του σώματος για να τραβήξει πίσω καθώς αυτός ή αυτή περιστρέφεται για να σπρώξει έξω τη γροθιά ή να κλωτσήσει ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, εάν κάποιος πρόκειται να ρίξει μια αριστερή γροθιά, κάποιος άλλος μπορεί να αντλήσει ενέργεια απλά τραβώντας το δεξί χέρι και ώμο προς τα πίσω όσο πιο γρήγορα μπορεί, ενώ ταυτόχρονα χτυπά με το αριστερό του χέρι απελευθερώνοντας όλη την παραγόμενη ενέργεια.

4. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ:
Γενικά, οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της προπόνησης τους εφαρμόζοντας τις τεχνικές τους μόνο στις φόρμες τους μέχρι να είναι πολύ καλοί με όλες τις τεχνικές. Όμως σε πραγματική μάχη η εφαρμογή είναι αναποτελεσματική. Αυτό είναι σαν να μαθαίνεις να οδηγείς ένα ποδήλατο ενώ κάθεσαι σε μια καρέκλα και κινείς τα πόδια και τα χέρια σου, που προσομοιώνουν την εμπειρία του ποδηλάτου. Όταν το άτομο προσπαθήσει πραγματικά να κάνει ποδήλατο, αυτός ή αυτή σίγουρα θα πέσει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν αναπτυχθεί τα κατάλληλα αντανακλαστικά και η αίσθηση της ισορροπίας που χρειάζεται κανείς ώστε να καβαλήσει ένα ποδήλατο. Ο Yip Man είπε ότι αν θέλετε να μάθετε να κολυμπάτε, πηγαίνετε στο νερό, μην κινείστε μόνο τα χέρια και τα πόδια και νομίζετε ότι είστε κολυμβητές. Μια μάχη απαιτεί τουλάχιστον δύο άτομα.
Μπορείτε να εκπαιδεύεστε και να πολεματε με τον εαυτό σας όλη την ημέρα, αλλά αν δεν εφαρμόσετε τις τεχνικές με άλλο άτομο, δεν θα πάτε πολύ μακριά. 

Το Wing Chun έχει μόνο τρεις φόρμες. Μετά την εκμάθηση και την κατανόηση της πρώτης φόρμας, κάποιος μπορεί να εκπαιδευτή με Chi Sau, όπου απαιτεί δύο ανθρώπους, και από την εκπαίδευση αυτή αναπτύσσεται το αίσθημα της επαφής και των αντανακλαστικών. Στη συνέχεια υπάρχουν οι ασκησεις τεχνικης (“technique drills”) που απαιτούν επίσης δύο άτομα. Όταν εργάζεστε με τα (“technique drills”) ξανά και ξανά, μήνα με το μήνα, γίνονται συνήθεια, δεύτερη φύση. Όταν έρχεται μια επίθεση, θα αντιδράσετε χωρίς να σκεφτείτε. Η σύγκρουση-συμπλοκή συμβαίνει τόσο γρήγορα και ίσως να σας ενοχλούν, να σας θυμώνουν, να είστε απροετοίμαστοι ή και φοβισμένοι. Όμως δεν υπάρχει χρόνος για σκέψη. Αυτές είναι οι θεωρίες ταχύτητας του Wing Chun που έμαθα από τον Yip Man.

Scroll to Top